Lekland med teman

Junibacken

Här kan hela familjen träffa de underbara karaktärerna från Astrid Lindgrens sagor och uppleva miljöerna i hennes böcker. Sagolandet bjuder på ett spännande sagotåg, där Astrid Lindgrens röst guidar besökare i mötet med Madicken, Karlsson på taket och flera andra av hennes karaktärer. I tåget åker barn och vuxna tillsammans.

Barnteatern är ett populärt inslag, där många av Junibackens minsta besökare upplever teater för första gången.

Om du är nyfiken på hur Pippi Långstrumps hem, Villa Villerkulla, ser ut så är det här rätt plats att besöka. Det är fritt fram att klättra på taket och baka pepparkakor på golvet.

Junibacken har även roterande utställningar med inspiration från andra författare och sagovärldar. Just nu kan man uppleva Barbro Lindgrens barnbokskaraktärer och leka i Max hörna eller delta i Lorangas hinderbana.

Under sommarsäsongen är Junibackens trädgård öppen. Trädgården, som har en lekplats med fin utsikt över Stockholm, är en bra plats för att hämta andan och ta en liten paus.

Exploria

Exploria i Botkyrka är ett stort upplevelsecenter med många olika aktiviteter. Leklandet är uppdelat i tre olika miljöer: vinterlandskap, djungel och undervatten. I vinterlandskapet kan du åka pulka och utforska snögrottor. I djungeln åker du rutschkana och svingar dig i lianer. Undervattensvärlden bjuder på softballarena och vattenvirvel. Exploria har teatershower flera gånger om dagen, då deras egna karaktärer uppträder.

Förutom leklandet finns andra aktiviteter med separata inträden. I Dinosaurielandet får du veta allt om dinosaurier, vilka arter som har funnits och hur de levde. I Trafikskolan lär du dig trafikreglerna och får köra egen bil. Exploria har också en brandskola som undervisar i brandsäkerhet. Du får åka brandbil, bära uniform, och lära dig att släcka bränder.

På upplevelsecentret finns också en trampolinpark. Varför inte spela dodgeball, testa nya trick i en foam pit eller öva på wall runs?

För äldre barn och vuxna finns gokartbana och golfsimulator. Området innehåller också bowlingbana och laserarena.