Museer för alla

Här har vi samlat museer i Stockholm som passar hela familjen.

Leksaks- och seriemuseet

På det här skojiga museet finns det verkligen något för alla. 40 000 leksaker trängs i det nyöppnade museet. Bredvid montrarna finns interaktiva pekskärmar. Målet är att alla ska känna igen någon leksak, oavsett hur gammal man är. Ett museum där människor kan mötas över generationsgränserna. I Bergrummet på Skeppsholmen kan du till exempel titta på dockor från 1100-talet och åka karusell. Och mjukisdjuren har fått ett helt eget rum!

Polismuseet

Passar ett polismuseum verkligen hela familjen? Svaret är ja, det är anpassat för både stor och liten. För vuxna finns fängslande utställningar om autentiska kriminalfall. Barn kanske hellre vill provsitta polismotorcyklar och polisbilar. För de mindre finns också spännande polisgåtor att lösa. Trafiklekplatsen är speciellt populär. Från vår till höst kan man hyra trampbilar här och lära sig lite grann om trafikregler. I polismuseets shop finns “riktiga” poliströjor för barn att köpa.

Tekniska museet

“Rör ej” står det ibland på museiskyltar. På Tekniska museet är det precis tvärtom! Här finns massor för vetgiriga barn och vuxna att undersöka och pilla på. Här presenteras de hundra viktigaste innovationerna i Sverige. I Megamind, vetenskapscentret för barn, kan man bland annat experimentera med ljus och färger, klättra på klättervägg och bygga en egen stad. Hinderbanan är en uppskattad attraktion, där testas reaktionsförmågan, snabbheten och minnet. På Tekniska museet finns också en modelljärnväg med hela 50 meter lång räls.

Postmuseum

Postmuseum i Gamla stan har utställningar om postens utveckling, från 1600-talet och fram till idag. Här kan du bland annat följa hur klädmodet växlat i postens uniformer. Självklart har museet en gedigen frimärkssamling, den omfattar fyra miljoner märken. För de små finns Lilla posten, ett litet postkontor där barnen får hjälpa till med att stämpla brev och blanketter och dela ut post. Man får också göra egna kort, skriva dem och lägga dem i brevlådan.