Museer fyllda med spännande historia

Stockholm är sprängfyllt med intressant historia. Staden grundades för över 750 år sen och den har varit Sveriges huvudstad i nära 600 år. Muséerna med historisk inriktning lockar både stora och små och erbjuder aktiviteter för barn i alla åldrar.

Livrustkammaren

Ursprungligen var Livrustkammaren ett förråd där kungahuset förvarade sina vapen, rustningar och dräkter. Idag är det ett museum som ligger på Slottsbacken vid Kungliga Slottet. I samlingarna finns bland annat Karl XII:s uniform och Gustav III:s maskeraddräkt. Livrustkammaren har en verksamhet som kallas “Riddarklubben”. Där kan barn mellan fyra och tolv år lära sig mer om historia.

Medeltidsmuseet

På Medeltidsmuseet kliver du in i en annan värld. Museet har rekonstruerat en del av Stockholms medeltida bebyggelse och det är spännande att gå omkring och titta på husen och föremålen. Du kan också studera en del av den gamla stadsmuren från 1500-talet. Utanför museet, som ligger på en holme mitt i Stockholms ström, ligger en fin park med ett trevligt kafé.

Vasamuseet

Vasamuseet ligger på Djurgården i Stockholm och är en av Sveriges största turistattraktioner. Museet fascinerar såväl stora som små besökare. Det pampiga skeppet Vasa kan beundras från flera olika nivåer. En intressant utställning handlar om några av de människor som jobbade ombord på Vasa. De har fått namn och personligheter och deras ansikten har rekonstruerats. Tips! Missa inte att titta på filmen om Vasa. Den visas flera gånger om dagen och berättar historien om hur skeppet bärgades. Vasamuseet anordnar familjevisningar där barn och vuxna deltar tillsammans.

Historiska museet

Innehåller utställningar om Sveriges historia från stenåldern fram till idag. Den som är intresserad av vikingar bör absolut besöka detta museum! Museet erbjuder interaktiva lekar i form av gåtor och mysterier. Nere i källaren finns Guldrummet, en skattkammare med över hundra kilo guld och silver. På helgerna anordnas spännande familjevisningar.