Museer med djur och natur

Stockholm har ett rikt djurliv – i alla fall på stadens museer. Här finns också lärorika museer som berättar om jordens och universums historia.

Naturhistoriska riksmuseet

Här får du lära dig om människans utveckling, dinosaurier, universum, vilda svenska djur och mycket mer. Det finns många interaktiva aktiviteter att roa barnen och sig själv med. En av museets permanenta utställningar heter “Skatten från jordens inre” och handlar om meteoriter, ädelstenar och mineral. Här finns också Cosmonova, en kombinerad biograf och planetarium. Filmerna är tjugo minuter långa och brukar vara väldigt uppskattade. Det kan vara en god idé att boka biljetter i förväg eftersom skolor och förskolor, som till exempel ragensforskolor.se, gärna besöker museet. Museet är det största i Sverige och innehåller många avdelningar. Räkna med att ett besök här tar minst två timmar. På Naturhistoriska riksmuseet finns flera ställen att äta medhavd matsäck. Museet är ett populärt utflyktsmål för förskolor och skolor.

Aquaria

Aquaria är som namnet antyder ett museum med vattentema. Här finns flera akvarier som är fyllda med allt från slamkrypare till clownfiskar. Museet har byggt upp en sydamerikansk regnskog med simulationer av dag och natt, du får också uppleva ett mullrande åskoväder. Perfekt om det är kallt ute, eftersom temperaturen i regnskogen är 28 grader. Andra miljöer att uppleva är korallrev och mangroveträsk. Fiskarna matas en gång om dagen. Passa på att ställa frågor och lyssna när de duktiga guiderna berättar om djuren. Museet är ganska litet, men tar ändå ett tag att gå igenom.

Fjärilshuset

Ta chansen att promenera bland fjärilar, grodor och papegojor i Fjärilshusets stora tropiska växthus. Här i regnskogsmiljön är det varmt och skönt. På området finns också ett stort akvarium, Haga Ocean, som är fyllt med hajar och färgglada fiskar. Fjärilshuset ligger strax utanför stan och hit tar du dig med buss, pendeltåg eller bil. Museet ligger mitt i vackra Hagaparken, en park i engelsk stil med spännande slott och paviljonger. Tips! Ha picknick i parken om det är fint väder, eller köp fika i Fjärilshusets kafé. På sommaren har de uteservering.