Parker

Skansen

Skansen är Stockholms oas och ligger på det museitäta Djurgården. Ett besök här får man inte missa! Friluftsmuseet är öppet året runt och anordnar olika aktiviteter beroende på säsong. Vid jultid har de julmarknad och på sommaren firas midsommar.

I den stora parken finns hus och gårdar från hela Sverige samlade. Husen är öppna för att visa hur folk bodde och arbetade förr i tiden. Det går att hälsa på inne hos till exempel glasblåsaren, silversmeden och bagaren.

Skansen är också en stor djurpark med vilda nordiska djur, som lodjur, varg och björn. Speciellt sälarna brukar vara populära att spana på. Missa inte att titta på när de matas!

Skansen hyser även några exotiska djur, till exempel apor och reptiler.

För de minsta finns Lill-Skansen där det bor minigrisar, katter, kaniner och marsvin. Här kan man också lämna sin napp i nappmaskinen. Alla barn som bestämt sig för att sluta med napp får ett fint intyg.

I anslutning till Skansen ligger Skansenakvariet, som har ett separat inträde. Där inne finns krokodiler, lemurer och spindlar. Den som vill kan få klappa en spindel.

Gröna Lund

Sveriges äldsta nöjespark heter Gröna Lund och återfinns på Djurgården, mitt i stan. Med sju berg- och dalbanor och många andra attraktioner är det lätt att hitta aktiviteter som passar hela familjen. Den nyaste åkattraktionen heter Ikaros, där du sitter vinklad i nittio grader och faller rätt ner mot marken. Som tur är finns annat att åka för de mindre våghalsiga. Ta en flygtur i Flygande elefanterna, där du själv kan bestämma hur högt du vill flyga. Eller gör grimascher i de lustiga speglarna i Skattkammaren. Andra exempel på attraktioner för barn är Lilla Pariserhjulet, Veteranbilarna och Tuff-tuff-tåget.

På kvällarna anordnas ofta konserter på Gröna Lund. Ett trevligt sätt att ta sig till nöjesparken är att åka båt från till exempel Slussen.

Gröna Lund är öppet från och med helgen före valborg till och med slutet av september.