Stadsparker

Ibland kan det vara skönt leka av sig i en vanlig, traditionell park. Stockholm har många parker som är centralt belägna. Här listar vi några av de bästa.

Vasaparken

Denna park ligger i Vasastan. Astrid Lindgren bodde länge alldeles bredvid Vasaparken och flera av hennes berättelser utspelar sig här. I östra delen ligger Astrid Lindgrens Terrass, med planteringar och sittplatser.

På en höjd mitt i parken ligger Vasaparkens parklek som under dagtid lånar ut lekredskap. I parken finns rutschkanor, gungor, studsmattor och klätternät. På vintern kan man åka skridskor och på sommaren spela fotboll. Under sommaren ordnas speciella aktiviteter. Till exempel firas midsommar här.

Parken är ett bra ställe för att ha picknick, men det finns också kaféer om man hellre vill köpa mat.

Bryggartäppan

Parken är inspirerad av Per Anders Fogelströms böcker om Henning och Lotten och ligger därför självklart på Södermalm, närmare bestämt på Gotlandsgatan. Den annorlunda lekplatsen med sina små, vinda trähus visar hur det såg ut på Södermalm under andra halvan av 1800-talet. Här finns bland annat bostadshus, smedja och fabrik. Husen är byggda i miniatyr för att passa lekande barn. De flesta hus går att gå in i och innehåller olika redskap att leka med. Vid husen finns skyltar med utdrag ur böckerna, som även kan intressera vuxna. I parken finns också klassiska sandlådor och gungor.

Humlegården

Humlegården ligger mitt i centrum, väl tillgänglig för lek och avslappning. Hit är det lätt att ta sig från Stockholms shoppingstråk. Humlegården har en parklek som till största delen är inhägnad. Den är öppen under dagtid. Där kan man låna olika leksaker, som hink och spade, cyklar och bollar. På vintern är det pulkor och åkmattor som gäller.

I en del av parken ligger Humlegårdens ungdomspark med skateboardramp och en yta för street. Det går att låna skateboards, och även fotbollar och bandyklubbor.